Guide: Sådan laver du varme hveder til store bededag

Før i tiden var det hverken tilladt, at bagerne arbejdede dagen før eller på store bededag. Derfor bagte de hveder, som folk kunne tage med hjem og varme på selve dagen – og det er det, der ligger til grund for traditionen om, at vi spiser varme hveder til store bededag. Se en opskrift på varme hveder her.

Varme hveder er fantastiske, og de smager godt hele året rundt – også selvom det ikke er store bededag. De er samtidig ikke særligt vanskelige at lave selv, hvorfor du sagtens give dig i kast med dem, selvom du ikke er en mesterbager.

Herunder følger en nem og udførlig opskrift på varme hveder, der egner sig til store bededag. Vær dog opmærksom på, at de smager godt hele året rundt, hvorfor du sagtens kan lave dem, når du har lyst.

Ingredienser (15 stk.)

  • 20 gram gær
  • 1 ¾ dl koldt vand
  • 1 ¾ dl sødmælk
  • 2-3 æg
  • 750 gram hvedemel
  • 50 gram sukker
  • 10 gram kardemomme
  • 50 gram smør
  • 1 spsk salt

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne sammen og ælt dejen i omkring 10 minutter, indtil den bliver glat og blank.
  2. Dæk dejen med et viskestykke og lad den hvile i 30 minutter til en time.
  3. Del dejen op i 15 stykker, som er lige store.
  4. Form stykkerne til boller ved at lægge et stykke dej på den ene håndflade og rul det rundt med fingrene.
  5. Placér bollerne på en bradepande med mindst 5 cm mellem hver.
  6. Lad dem hæve i 2-3 timer.
  7. Når de er hævet til dobbelt størrelse, ‘vokser’ bollerne sammen, så de får den samme form som hveder.
  8. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 180° varmluft.
  9. Placér dem på en rist, hvor de kan køle af, når de er færdige.

Serveringsforslag

Du kan enten spise hvederne som de er, eller du kan servere dem med tilbehør. De egner sig godt til smør, syltetøj og andre søde sager, men de kan også spises med pålæg i alle afskygninger.

I bund og grund er det fantasien, der sætter grænserne – og der er ingen tradition, der skal overholdes, når du ikke serverer dem til store bededag. Du vælger derfor selv, hvordan du vil spise dem, og der er mange forskellige måder, hvor hveder gør sig fremragende.

Du kan se mange flere opskrifter på Gastroworld.dk.

Hvorfor spiser man hveder?

De fleste af os spiser hveder på store bededag, men det er måske ikke alle, der er klar over, hvornår traditionen opstod – eller hvorfor den overhovedet gjorde det. I indledningen fik du en introduktion til, hvorfor man spiser hveder, men det er ikke hele historien.

Omkring midten af 1800-tallet spiste man hveder på store bededag. Hvedebrød var en fin spise, som udelukkende blev spise ved særlige lejligheder og på festdage. Dengang var det ikke alle hjem, som havde en ovn, hvorfor det udelukkende var hos bageren, der var mulighed for at købe hveder.

Store bededag er hellig, hvorfor man ikke måtte arbejde hverken før eller efter gudstjenesten – og det gav naturligvis appetit. Derfor bagte bageren hveder dagen før, så alle havde mulighed for at få hveder, selvom bageren havde lukket.

Oprindeligt hed hvederne, som vi kender i dag, hvedeknopper, hvilket betyder dobbeltbagte. Folk købte hvederne dagen før, hvorefter de kunne riste dem dagen efter, så de blev sprøde – og det er derfor, de er dobbeltbagte.

Ofte var hvederne dog så gode, at de endte med at blive spist samme aften, som de blev købt. Derfor har traditionen ændret sig med årene, så vi i dag spiser hvederne dagen før store bededag. Resterne kan sagtens gå som morgenmad den efterfølgende morgen.