Manitoba er præriens hvideste guld og den bedste brødhvede

Manitoba-regionen har en indflydelsesrig rolle i historien og fremstillingen af det velkendte manitoba mel. Oprindeligt stammer hvedesorten fra det sydlige centrale Canada, hvor sorten  traditionelt har rødder. Den unikke hvedesort dyrkes i den canadiske provins, og bidrager til  udviklingsprocessen af meltypen. Manitoba er fuldkornshvedemel formalet af hård rød vårhvede.  

Den pågældende hvedesort kendetegnes som standhaftig, hårdfør og modstandsdygtig overfor  kulde og hårde vejrforhold, som er en aktualitet i Manitoba-regionen. Meltypens bageegenskaber  afspejler tydeligt, hvor den kommer fra. De kvaliteter som melet viderefører til det velbagte  surdejsbrød, gærdejen, pizza-bunden eller en luftig croissant, er de samme, som den specielle  hvedesort er blevet eksponeret for i det karakteristiske canadiske vejr.  

Den såkaldte Manitoba-region har navngivet den unikke meltype. På trods af at melet har  oprindelse i den canadiske jord, så har selve udviklingen af eksport resulteret i, at sorten også  spirer i de resterende dele af verden.  

De lokale canadiere i Manitoba-regionen har refereret til melet som præriens hvideste guld og  verdens bedste brødhvede - og det er der flere årsager til. Læs med videre, så du kan lære mere  om, hvordan manitoba melet reagerer og agerer i bageuniverset. 

Manitoba er aristokraten af alle hvedetyper

Har du prøvet at navngive din egen surdej, koldhæve pizza-dejen i +24 timer eller bruge timer på  at folde lag ind i croissanterne, og det stadig har mislykkedes? Så kan det være, at du mangler at  kende til manitoba melet. Det gør forskellen for dit bagværk og brød.  

Manitoba betragtes som værende aristokraten af alle hvedetyper. Og hvad mener vi med det?  Melet anvendes oftest i delikatesser og specialiteter, hvor rundstykker, croissanter, bagels og pizza  er et begrænset udpluk af brød og bagværk, hvor manitoba er et oplagt valg som ingrediens. Det  er en unik vare, der giver ekstra værdi til dine bageresultater. 

I dag er det eftertragtet at begå sig i køkkenet – både som professionel og amatør. Der bruges  energi på at afprøve egne evner med bagværk og brød i de private køkkener. Og hvad der engang  var en eksklusiv og dyr vare, er blevet en markant større del af det moderne køkken.  

Det kan der være flere grunde til, men surdejs-trenden har med stor sandsynlighed spillet en rolle  i, at flere er bevidste om, hvad meltyperne individuelt kan gøre for slutresultatet. Men hvad er det  unikke og specielle ved manitoba?  

Meltypen har et rigt og højt proteinindhold, samt en afrundende karakteristisk smag. Melets vand absorberende evner er høje, ligesom de vigtigste proteiner i udviklingen af manitoba, gliadin og  glutenin, er stærkt repræsenteret i proteinindholdet.  

Du får en magtfuld type mel, der har en intens kraft og saft. Den kraftfulde smag, saftige krumme  og sprøde skorpe gør, at dit bagværk tager kegler. Manitoba mel sikrer at dejen er ensartet, stærk  og elastisk, som holder på luften og smidigheden under hæveprocessen.

Kan du erstatte hvedemel med manitoba?

Hvad hvis opskriften siger, at du skal bruge 500 gram hvedemel, men du har kun manitoba mel tilbage i skuffen? Manitoba forøger proteinnetværket i dejen og bidrager til en stærkere  glutenstruktur. Det vil sige, at brødets proteinnetværk giver større fleksibilitet, en stærk hærdelse  af skorpe og en vedholden hæveproces, der fortsætter under bagning – og sørger for at luften  forbliver inde i dejen undervejs.  

Når du skal vurdere om manitoba kan erstatte hvedemel, så bør du spørge dig selv om, hvad du  skal bage. Det har stor indflydelse på, hvilken meltype du får størst succes med. Der findes et væld  af forskellige meltyper, der hver især repræsenterer deres individuelle smagsnuancer,  bageegenskaber og specielle evner. Den primære forskel er dog glutenindholdet. 

Gluten er den altoverskyggende ingrediens, som du har behov for, når gær- og surdejsopskrifter  skal produceres. Det betyder, at når du bager en klassisk bradepandekage, så bør det praktiseres  med en meltype, der har et lavere glutenindhold. Det skyldes, at dejen ikke skal udvikle sig som  brød, boller, pasta, pizza eller bagværk.  

Måske undrer du dig over, om manitoba melet så kan erstatte den almindelige pakke hvedemel,  og hvilken indflydelse har det så på bageprocessen? Siden hvedemel er en meltype, der betragtes  som værende rig på protein, så vil også hvedemel kunne udvikle en pæn glutenstruktur i dit  bagværk og brød.  

Så vi påstår, at hvedemel kan erstattes af manitoba? Det er både et ja og nej. Manitoba melet beregnes som værende stærkere end hvedemelet. Så på trods af at du ville kunne anvende manitoba i stedet for hvedemel, så afhænger det meget af, om du skal bage et franskbrød, småkager eller varme hveder etc.

Anvend manitoba melet i søde og salte retter

Mange tror fejlagtigt at manitoba melet stammer fra de italienske egne. Og det er meget naturligt,  når meltypen især indbyder til at lave lækre ciabattabrød, sprøde flutes, hjemmelavet pasta eller  pizza-bunde.  

Du kan ved at anvende manitoba mel i de italienske egnsretter få fornemmelsen af at sejle rundt i  gondolerne i Venedig, være på en mindre restaurant på en sidegade i Rom eller tage en bid af en  napolitansk pizza på en vingård i det toscanske. Udover de italienske specialiteter har du rig  mulighed for at fremtrylle lækre panini-brød, madbrød eller franskbrød.  

Manitoba melet kan også anvendes i det sødere køkken. Når det gælder bagværk, er der flere  klassikere som panettone, pandoro, croissanter eller andre stykker wienerbrød, der kan være  oplagte at give sig i kast med, hvis du skal anvende manitoba melet. 

Hvis du aldrig har prøvet at mikse manitoba mel med andre melblandinger, så vil du opleve at  kunne frembringe lækre brød og bagværk, hvor du får glæde af meltypernes individuelle  egenskaber og kvaliteter i en og samme omgang. Det giver dig frihed til at kunne lege mere med  diverse bageresultater. Der er blandt andet mulighed for at bruge manitoba mel sammen med  mørkt maltmel, så du vil opleve et mørkt, men stadigt luftigt og saftigt brød.  

Manitoba må siges at være vejen frem, hvis du skal forberede brød og bagværk, hvor gluten har en  afgørende rolle for smagen, strukturen, udtrykket og konsistensen. Der findes ikke mange andre  meltyper, der kan få samme smagsoplevelse og udtryk frem i brød, bagværk, pasta og pizza, som  manitoba.